Медал за Пријателство

На оваа станица, вежбате покажување благодарност едни на други и ќе придонесете другите да се чувствуваат добро.

Цел

Дознајте повеќе за пријателството и изразете благодарност.

Извори

 • Празен лист хартија
 • Ножици
 • Леплива лента
 • Платнена лента
 • Маркери или моливи во боја
 • Перфоратор  (по избор)
 • Лист за активност (опционално) кликнете за преземање

Инструкции

 1. Помислете на пријател или личност на која сакате да му дадете медал. Размислете за: Зошто сте пријатели со оваа личност? Што е посебно за него како пријател?
 2. Земете празно парче хартија од масата и нацртајте и обојте „медал“ или „награда“ за да му оддадете признание на вашиот пријател. Напишете го името на вашиот пријател, исечете го и врзете лента за да можете да го обесите медалот околу вратот на вашиот пријател.
 3. Време е за „церемонија на доделување награди“! Најдете го вашиот пријател (или донесете го вашиот медал дома сè додека не го видите следниот пат) и закачете го медалот околу вратот на вашиот пријател. Кажете му на вашиот пријател зошто му направивте медал.
 4. Побарајте од возрасно лице дозвола да се фотографирате со вашиот пријател со сина панделка. Ако ви е дозволено, објавете го на социјалните мрежи со ознаки: #EQPOPUP #WorldChildrensDay за да се приклучите на прославата на Светскиот ден на децата.

Дискусија

 • Што е пријател? Како се дружите?
 • Каков треба да биде добриот пријател?
 • Како се чувствуваше кога направи пријателски медал?
 • Како се чувствуваше кога гласно кажа што ти се допаѓа кај твојот пријател?
 • Како се чувствуваше кога доби медал?
 • Дали мислите дека е важно да имате пријатели?
 • Дали можете да имате различни видови пријатели?

Продолжение

Напишете некои карактеристики на пријател што ги гледате во личноста за која сте избрале да го направите медалот и споделете ги со нив. Следно, напишете за квалитетите што ги имате што ве прават добар пријател и споделувајте се со партнерот.

Activity Source

Peppy Pals
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About this activity…

ВОЗРАСТ:

SDG:

Големина на група:

EQ AREA:

Време:

5-10 минути

DEMO VIDEO: