Alebrije i ja

Pri ovoj stanici upoznaćete se sa posebnim bićima meksičke folklorne tradicije te životinjama iz svijeta pomoću kojih ćete identifikovati koje vaše unutrašnje kvalitete možete razvijati i iskoristiti u borbi protiv klimatskih promjena.

 Cilj

Upoznati se sa meksičkom folklornom tradicijom o Alebrijama. Otkrijte svoje vlastite vrline identifikujući se sa moćnim bićima. Vježbajte postavljanje ciljeva i razvijanje unutrašnjih snaga dijeleći ih sa drugima te utvrdite kako one mogu pomoći u klimatskim akcijama.

 Sredstva

  • Slike Alebrija životinja (A4 format) klikni za preuzimanje
  • Alebrije priča (A4 Format) klikni za preuzimanje
  • Markeri ili flomasteri
  • Komad papira za crtanje
  • Uputstvo (nije obavezno) klikni za preuzimanje

Uputstva

Pročitajte priču o Alebrijama, a zatim pokažite slike Alebrija životinja učenicima (predlažemo 6 slika rijetkih životinja: ljenjivac, kit, sup, noj, žaba, kornjača, a možete odabrati i neke svoje).

Zamolite učenike da prepoznaju vrline u svakoj od životinja. Zavisno od vaše grupe, mogu da to napišu ili usmeno izlože. Zatim pomozite učenicima da pronađu prednosti svake životinje. Na primjer ,,Žabe koje žive na drveću imaju posebne prste na rukama i nogama koje im omogućuju da se penju i hvataju za gotovo bilo koju površinu. To ih čini okretnima i prilagodljivima.’’

Možete li izdvojiti jednu vrlinu koju ovdje pokazuju životinje, a koju i vi imate? Zavisno od vaše grupe, mogu da to napišu ili usmeno izlože.

Sada ćemo napraviti našu vlastitu Alebriju! Odaberite kombinaciju vrlina različitih životinja o kojima smo razgovarali te nacrtajte svoju vlastitu. Na primjer, možete uzeti tijelo žabe (predstavlja fleksibilnost), rep kita (predstavlja snagu) i noge noja (predstavlja brzinu).

Dajte učenicima vremena (3-5 minuta, zavisno o njihovoj pažnji) da nacrtaju svoje Alebrije.

Okupite ih i podijelite u grupe. Neka opišu svoje Alebrije te koje posebne vrline njihovi dijelovi predstavljaju.

Okupite ponovo sve učenike za grupnu diskusiju.

 Diskusija

  • Kako je bilo razmišljati o posebnim vrlinama koje svako biće (uključujući i vas!) ima?
  • Koju poruku ili osjećanja bi vaša Alebrija trebala pružiti?
  • Svaka životinja je važna u životinjskom carstvu i ako ponekad osjećamo kao da možda nismo važni za naše zajednice, zapravo jesmo! Kakav je osjećaj biti veoma važan za svijet?
  • Kako možete iskoristiti ove Alebrije da pomognete u svome domu, zajednici ili državi?

 Dodatak

Za upotrebu ove aktivnosti putem interneta/virtuelno koristite date slajdove za prikazivanje slika alebrija i životinja učesnicima.

Kako izraditi Alebriju od kartona pogledajte: https://mocanomi.org/2020/05/art-project-amazing-alebrijes/

Activity Source

Elsie Ducreux, Sean Foley, Yoshi Newman
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About this activity…

STAROST:

SDG:

VELIČINA GRUPE:

EQ AREA:

VREME:

5-15 minuta