Veprimi i klimës shfaqja e kukullave

Perdorim karakteret e festivalit POP-UP, per te bere nje “shfaqje“ per te ndare ndjesite rreth ndryshimeve klimaterike dhe cfare te bejme ne vazhdim.

Qëllimi

Perdorimi I kukullave ndihmon femijet te shprehin ndjenjat e tyre dhe te ekplorojne ide te reja.

Burimet

  • Mund te printoni shabllonin nga faqja dekoruese e festivalit POP-UP shfaqja e kukullave, ose vizatoni disa nga personazhet e festivalit POP-UP
  • Krijoni nje hapesire (si tavoline, ose nje vend ne dysheme), per ta bere skene
  • Faqja me instruksionet e aktivitetit (sipas deshires klikoni) per ta shkarkuar

Udhëzime

1.Se pari, beni tre ose me shume kukulla. Mund ti palosni qe te qendrojne ne tavoline ose ne dysheme, ose mund ti kapni me nje shkop te vogel, ose mund ti mbani ato ne duart tuaja – vendoseni ju!

2.Me pas, imagjiinoni qe nje nga personazhet degjoi dike te thoshte se toka nuk eshte e shendetshme. **

Cilin personazh do te zgjidhnit ju?

Si mendoni se do te ndihej personazhi?

Krijoni nje ze per personazhin, dhe lereni ti thote njerit prej personazheve sesi ndihet per token.

3.Tani, imagjinoni qe nga karakteret eshte I dashur dhe I sjellshem.

Cfare pergjigjeje mund ti kthej ky personazh?

4.Vazhdoni te tregoni historine. Cfare mund te bejne personazhet qe ta bejne situaten me mire?

 

** Ju mund te ndryshoni udhezimet ne varesi te moshes se femijeve, udhezimi duhet te nxis ndjesi te cilat femijet mund ti kuptojne, pa qene plotesisht te mbingarkuar.

Per shembul, per femijet shume te vegjel, mund te jete “ toka po kalon nje dite te trishtuar.“ Per femijet me te rritur, mund te jete “ temeraturat rreth tokes jane duke u rritur, “ ose “po bie shi acid, “madje edhe, “ toka po digjet. “

Diskutim

  • A je ti si nje prej peronazheve? Cili prej tyre ngjason me se shumti me ty?
  • Si ndihesh per token dhe per ate qe po ndodh ne boten tone?
  • Disa femije dhe te rritur ndihen te shqetesuar per menyren sesi klima po ndryshon.

Nese nje nga shoket e tu do te ishte I shqetesuar per kete, cfare mendon se do ta permiresonte situaten?

 *** Shenim : Qellimi yne nuk eshte te fshihemi nga ndjesite e veshtira, keshtu qe ne nuk po perpiqemi ta bejme shokun qe te harroje shqetesimet e tij. Ne po perpiqemi te mbeshtesim shokun DHE te bejme dicka per kete situate.

Shtesa

Ne nje grup te vogel cdo femije mund te “luaje“ nje ose dy personazhe te ndryshme mund te bejne nje shfaqje ndervepruese.

Femijet me te rritur mund te bejne nje shfaqje per femijet me te vegjel.

Personazhe te ndryshme mund te kene menyra te ndryshme reagimi – per shembull, nje nga personazhet mund te jete I duruar, tjetri I frikesuar, nje tjeter nervoz etj. Kjo mund te ndihmoj femijet te explorojne nje sere emocionesh te ndryshme per ndryshimin klimaterik.

Burimi i Aktivitetit

Joshua Freedman and Patty Freedman, Six Seconds
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About this activity…

Mosha

SDG:

Madhësia e Grupit

EQ AREA:

Koha

15 minuta