Ledeni Brijeg

Zamislite ledeni brijeg: Ono što je vidljivo iznad površine okeana samo je mali dio cjeline. Sačinite ledeni brijeg od emocija da istražite vidljive i skrivene dijelove vaših misli/osjećanja/radnji.

 Cilj

Povećanje svijesti o emocijama i ponašanju.

 Sredstva

  • Grafitne/hemijske olovke/bojice za crtanje i pisanje
  • Brošura (kliknite za preuzimanje)
  • List aktivnosti (opcionalno) kliknite za preuzimanje

Uputstva

  1. Razmislite kada ste nedavno nešto snažno osjećali (možete odabrati bilo koja osjećanja, poput radosti, tuge, prihvatanja, ljutnje, povjerenja, iščekivanja).
  2. Uzmite prazan letak sante leda sa stola. Na gornjem dijelu (iznad vode) napišite koje vaše misli, osjećanja i radnje su mogli ljudi da vide. (Na primjer, možda ste bili tužni i uplakani, tako da su drugi to mogli vidjeti)
  3. Zatim razmislite koji možda dijelovi vaših misli, osjećanja i radnji nisu bili vidljivi za druge. (Na primjer, možda ste bili tužni, ali se to na vama nije primjećivalo)
  4. Dodajte boje, slike i detalje i ilustrujte vaša tadašnja osjećanja – i vidljive i skrivene dijelove.

 Diskusija

  • Nađite drugu osobu koja je napravila istu santu leda. Koje su vam sličnosti i razlike?
  • Da li vas je iznenadilo nešto što ste uočili ispod površine?
  • Kada ponovo budete slično osjećali, šta bi se desilo ako se prisjetite svoje sante leda i pokušate svoja osjećanja otvorenije podijeliti?

 Dodatak

 Pronađite drugu osobu koja je napravila ledeni brijeg. Na koji ste način slični ili različiti? Da li vas je iznenadilo nešto što ste zabilježili ispod površine? Sljedeći put kad budete imali osjećaj, šta bi se dogodilo ako se sjetite svog ledenog brijega  i pokušate direktno podijeliti svoja osjećaja?

Activity Source

Patty Freedman & Joshua Freedman
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About this activity…

STAROST:

SDG:

VELIČINA GRUPE:

EQ AREA:

VREME:

4-10 minuta

DEMO VIDEO: