Semafori

Ne kete stacion ju do te praktikoni se si te qetesoheni duke perdorur ‘Driten e Semaforit’

Qëllimi

Te praktikoni emertimin dhe menaxhimin e emocioneve dhe te qenit i vetedijshem, dhe sesi te qetesoheni.

Burimet

Udhëzime

Vizato nje  semafor, ose merrni nje ‘ Semafor’ te bardhe te pangjyrosur, dhe me pas ngjyrosni te 3-ja ngjyrat, 1 te kuqe, 1 te verdhe dhe 1 te gelber.  

Ngjyrat perdoren si simbole per te kuptuar se kur duhet te qetesoheni :  

E kuqja = ‘Ndalo’ dhe qetesohu 

E verdhe = Une duhet te mendoj perpara se te veproj dhe …

E gjelber = Tani qe jam qetesuar dhe u mendova, do te gjej zgjidhjen me te mire 

A mund te mendosh per nje situate kur ti ndjen se ke nevoje per te ndezur driten ‘Stop’? Per shembull, nje shok j’u ka ngacmuar dhe ju ka inatosur.

Diskutim

  • Nese ata jane ne ‘zonen e kuqe’ , si mundet qe dikush t’ju qetesoje tek e verdha? Si mund te kaloje me pas te e gjelbra? 
  • Pasi je qetesuar, si mund te perballosh situaten? Per shembull a do ti tregosh nje te rrituri se cfare ndodhi apo do fillosh nje zenke me personin qe po te ngacmon? Cilat mund te jene pasojat e veprimit tend? 
  • Pasi ke menduar per nje zgjidhje te mire, ti je ne zonen e gjelber. Te qenit ne zonen gjelber nuk do te thote gjithmone qe ju do e merrni ate qe deshironi. Si ju ben kjo gje te ndjeheni?

Shtesa

Shkruaj se cfare mund te ndodhe nese njerezit do keni nje ‘ore te vogel semafori’ te cilen mund ta mbanin dhe do i kujtonte ato kur eshte koha per te ngadalesuar ose koha per te ndaluar. 

Burimi i Aktivitetit

Peppy Pals
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About this activity…

Mosha

SDG:

Madhësia e Grupit

EQ AREA:

Koha

3-5 minuta

DEMO VIDEO: