Stvaralačka postaja na otvorenom

Priroda je savršeno mjesto gdje možemo postati svjesni svih ljepota koje nas okružuju. Ali moramo znati zastati ako želimo spoznati ljepotu. Jednom kada shvatimo njene ljepote, možemo od nje stvarati umjetnost. Što nam pomaže cijeniti male stvari koje nas svakodnevno okružuju?

CILJA

Ova vježba uči djecu različitim tehnikama pomoću kojih postaju svjesni svoje okoline. Zatim će se zabaviti stvarajući umjetnost pomoću prirode.

MATERIJALI

  • Prostor na otvorenom
  • Štoperica postavljena na 5 do 10 minuta.

UPUTE

  1. Odaberite svoje najdraže mjesto za odlazak u prirodu. To može biti park, livada ili vaše dvorište – bilo koji prostor gdje imate pristup vanjskom svijetu.
  2. Vodite jednostavnu vježbu disanja i svjesnosti. Prvo zatvorite oči i triput duboko udahnite. Uvucite trbuh i izdahnite. Zatim uzmite trenutak kako bi se koncentrirali na ono što čujete, osjetite i mirišete. Prvo se usredotočite na zvukove koje čujete, ono što osjećate i što mirišete.
  3. Nakon što završite vježbu svjesnosti, održite tišinu dok hodate okolo i cijenite svjež zrak i prirodu oko vas.
  4. Hodajući, sakupljaš 5 do 10 stvari iz prirode koje ti se sviđaju. To mogu biti grančice, kamenje, lišće, travke, bobice, cvijeće i ostale stvari koje ti se svide… bilo što što dolazi iz prirode.
  5. Okupite se nakon 5 do 10 minuta kako bi napravili mandale sa svom ljepotom stvari iz prirode koje ste našli (vidite primjere mandala ispod). Uslikajte mandale i pošaljite na Facebook ili Instagram.

PATICAJNA PITANJA ZA RAPRAVU

  • Kako si se osjećao u prirodi?
  • Što si više zapazio tijekom vježbe osviještenja – zvukove, osjećaje ili mirise?
  • Što bi volio raditi kada sljedeći put posjetiš prirodu?

DODACI

Koristeći omiljene predmete koje si pronašao u prirodi, napiši priču ili pjesmu u kojoj su pronađene stvari likovi.

AUTOR

Maria Jackson
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About this activity…

DOB:

SDG:

VELIČINA SKUPINE:

EQ PRODRUČJE:

TRAJANJE:

20-45 minuta

DEMOSTRACIJSKI VIDEO: