Чувства към действие

Бил ли си някога в ситуация на насилие, или виждал ли си такава? Как се чувстваше? Какво можеш да направиш в такъв момент?

Тема / цел

Да увеличим разбирането си относно често случващи се ситуации на насилие, да допринесем с действия, като направим ситуацията по-добра за себе си и останалите.

Материали

Как работи

  1. Изберете си ситуационна карта, или си съставете такава, и я поставете на стената.  
  2. Как щяхте да се чувствате, ако бяхте в тази ситуация? Изберете 1 или 2 карти с чувства, или си измислете такива, сложете ги край ситуационната карта.  
  3. Какво би искал/ мислиш, че може би ще ти помогне в тази ситуация и тези чувства? Избери карта от тестето „Искам“, или направи сам такава, сложи я близо до чувствата.  
  4. Сега отстъпи назад и погледни цялата стена и различните ситуации, чувства и желания. Следващия път, когато станеш свидетел или ти се случи такава ситуация, какво ще направиш, за да я разрешиш?
    Запиши едно действие, или изтегли от картите с действия, сложи я някъде около картите „искам“ на стената, за да покажеш в какво ще си съмишленик и ще поемеш отговорност.
    Ако желаеш – запиши името си на картата с действие – за да покажеш на останалите, че ти си застъпник, който ще помогне в тази ситуация. 

Допълнение / групова дискусия

  • Лесно или трудно е да си представите тези ситуации? Защо е така?
  • Беше ли изненадан/а когато другите казваха как биха се чувствали или какво биха искали?
  • Много от „Искам“ картите са елементарни – като „“доброта“ или „уважение“. Какво ги прави толкова безценни?  Кое е най-голямото предизвикателство в това да дадеш доброта и уважение на всички хора?
  • Какво е чувстото да кажеш, че ще предприемеш някакво действие? Какви могат да бъдат рисковете и преиумуществата от това да се решиш на някакво действие?

Допълнение Задача за писане

Подканете участниците да наблюдават внимателно както себе си така и околния свят през следващата седмица, като запишат своите наблюдения, отговаряйки на следните въпроси:  Какви ситуации са наблюдавали? Какво са чувствали и какви са били желанията на хората, които са наблюдавали?Какви действия са предприели, или не са, за да направят ситуацията по-добра? 

автор

Natalie Hampton with Joshua Freedman, Patty Freedman, and Carolyn Hampton
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About this activity…

AGE:

SDG:

GROUP SIZE:

EQ AREA:

Продължителност:

5 минути за един човек

демо видео: