Кръгове на принадлежността

Да имаш чувство за принадлежност не е задължително да бъде нещо абстрактно. Можем да преброим групите и общностите, към които принадлежим, можем да кажем поименно хората, които обичаме и ни карат да се чувстваме обичани.

Тема / цел

Децата ще приключат това упражнение, знаейки с кого те се чеувстват свързани. Те ще знаят към кого да се обърнат в случай на нужда, ще осъзнаят с кого биха искали да създадат по-дълбока връзка.

Материали

Как работи

  1. Съберете материали, за да направите своите кръгове. Някои деца могат да използват молив и химикал, други пък могат да излязат извън листа, като използват алтернативни материали – камъчета, пясък, дори може да излезете отвън, за да направите това упражнение.  Важното е да направите своите много кръгове. 
  2. Обяснете активността. Нека децата разберат към колко много и различни кръгове принадлежат – семейство, приятели, училище, спорт, клуб по интереси, роднини, пр. И такла да създадат картина с множество застъпващи се кръгове на принадлежността. 
  3. Нека първо да нарисуват/създадат/ маркират листа със своето име. После могат да начертаят техния първи кръг около него, като го озаглавят „семейство“, или „мама, татко , кака…“
  4. Направете последващи кръгове. Продължавайте да добавяте кръгове на принадлежността, с различни хора и групи, докато включите всички, за които кможете да се сетите. 
  5. (По избор ) Сложете на хората чувства. Помолете децата да споделят своите чувства когато са с хората от някои от кръговете: (екип по плуване – силен, обичан, подкрепен.) После ги помолете да изобразят тази дума/чувство с рисунка на съответния кръг. После продължете и с другите кръгове. Ако се чувстват добре, всяко дете може да сподели рисунката си с някой или всички от групата. 

Допълнение / групова дискусия

  • Когато мислиш за всички тези хора, които те обичат, как те кара да се чувстваш това?
  • Кого би потърсил при специални твои нужди – например ако се нуждаеш от прегръдка, или от помощ с домашното?
  • С кого можеш да се почувстваш наистина „себе си“, и какво тио пречи да се почувстваш така с останалите?
  • С кого би искал да се чувстваш по-близък? Какви стъпки ще предприемеш за това?

Допълнение Задача за писане

Сложете чувства на всяка от групите, работещи по упражнението (ако са на групи), като попитате всяко дете как се чувства в тях. Могат да споделят рисунките си един с друг ако пожелаят. 

автор

Patty Freedman
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About this activity…

AGE:

SDG:

GROUP SIZE:

EQ AREA:

Продължителност:

5-15 минути

демо видео: