Activities

Застанете со приказна

Застанете со приказна

Во овој дел ќе прочитате заедно една приказна, задржувајќи се на клучните делови од приказната за да разговарате за мислите и чувствата на ликот.

Read more
Застанете со приказна

Зупинка Історія

На цій станції ви прочитаєте разом оповідання, зупиняючись на ключових моментах історії, щоби обговорити думки і почуття персонажу.

Read more
Иновативно Место

Иновативно Место

Во оваа активност, децата ќе разговараат за примери на големи иноватори. Потоа идентификувајте одредени работи и местa кои ќе им помогнат да бидат креативни. Тие ќе ја употребат својата имагинација да креираат идеално Иновативно Место за себеси преку цртање.

Read more
Ист или Различен

Ист или Различен

На ова место ќе пробате вежба во која ќе споредите во што сте исти, а во што сте различни од другото лице.

Read more
Кругови на припадност

Кругови на припадност

Да се има чувство на припадност не мора да биде само апстрактно– можеме да изброиме многу групи на кои што припаѓаме, и да именуваме луѓе со кои што се чуствуваме сакани.

Read more
Кругови на припадност

Кръгове на принадлежността

Да имаш чувство за принадлежност не е задължително да бъде нещо абстрактно. Можем да преброим групите и общностите, към които принадлежим, можем да кажем поименно хората, които обичаме и ни карат да се чувстваме обичани.

Read more
Кръгове на състраданието

Кръгове на състраданието

Състраданието ни дава способността да разберем нечия ситуация и желанието да предприемем
действия за подобряване на неговия живот. Тъй като всеки човек на Земята зависи от другите за
помощ и подкрепа, практикуването на състрадание означава, че ние признаваме и почитаме тази
взаимозависимост, а също така означава, че винаги можем да предприемем действия в подкрепа
подобряването не само на нашия собствен живот, но и този извън дома ни, в общността и целия
широк свят.

Read more
Крылатые цели

Крылатые цели

Эта активность познакомит тебя с целями в области устойчивого развития и поможет подумать, что можешь сделать лично ты для того, чтобы поддержать эти цели. Кроме того, мы сделаем поделку.

Read more
Ланцюжок Бажань

Ланцюжок Бажань

Яка у вас мрія чи ціль? На цій станції ви продовжите “ланцюжок бажань”, подумаєте про свої бажання і зробите крок їм назустріч.

Read more
Љубезен или Нељубезен

Љубезен или Нељубезен

Благородноста има подлабоко значење отколку едно “те молам” и “благодарам”. Но понекогаш може да предизвика сомнение кога делата ќе се измешаат. Како да изразиме љубезност? Како да сме чисти пред себе и да сториме добро дело за другите?

Read more
Медал за Пријателство

Медал за Пријателство

На оваа станица, вежбате покажување благодарност едни на други и ќе придонесете другите да се чувствуваат добро.

Read more
Медал за Пријателство

Медал за приятелство

Тук се учим да показваме своята признателност един на друг и да помагаме на другите да се почувстват добре.

Read more
Медал за Пријателство

Медаль дружби

На цьому стенді ти попрактикуєш висловлювати вдячність один одному і допомагати іншим почуватись краще з їхніми емоціями.

Read more
Надвор на отворено место

Надвор на отворено место

Надвор, на отворено, е совршено место да се запознаете со убавината околу себе. Но, мора да научиме да забавиме и застанема, за навистина да ја видиме убавината на нашето окружување. Откако ќе ја зебележиме убавина, можеме да создадеме од таа слика, вистинска уметност! Што е тоа што ни’ помага да ги цениме малите нешта што се околу нас секој ден?

Read more